Zašto?

Zašto Hrvatski laburisti – Stranka rada?

U 20 godina hrvatskoga višestranačja nije obavljena niti jedna važna reforma, primjerice: mirovinska, zdravstvena, reforma pravosuđa, javne uprave, lokalne samouprave…

U 20 godina sve su vlasti uspješno uništavale domaću proizvodnju i poticale uvoz loše robe. U 20 godina sve su vlasti uspješno radile na tome da danas Hrvatska ne može prehraniti sebe ni nekoliko mjeseci.

U 20 godina nije se učinilo gotovo ništa da turizam uistinu postane izvozna djelatnost a ne da većinu hrane hotelijeri uvoze.

U proteklih 20 godina stvarala se svijest da je rad sramota te da je društveno prihvatljivije obogatiti se bez rada, na tuđi račun, stjecati bogatstvo bez ulaganja i znanja.

U 20 godina društvo se uspješno podijelilo na šačicu privilegiranih i, naravno, bogatih te na većinu siromašnih građana drugoga reda, prema kojima se poslodavci odnose kao prema nužnom zlu. Umjesto društveno odgovornog poticalo se društveno neodgovorno vlasništvo kojemu je jedini cilj i zadaća stvaranje (ekstra)profita.

U 20 godina sudovi su pretvoreni u interesne institucije, škole svih razina umjesto da postanu „tvornice znanja” pretvaraju se u trgovačka društva.

U 20 godina se izgrađivao sustav u kojemu nije važno znati već pripadati, u kojemu se više cijeni podobnost nego sposobnost.

U 20 godina tzv. gospodarske i političke elite su nesmetano pljačkale ili pljačku dopuštale. Gradio se sistem u kojemu nije važno je li premijer pošten, služi li premijer narodu iliga vara i laže. Društvo jednakih mogućnosti, društvo jednake pravde za sve, društvo socijalne pravde tek je mrtvo slovo na papiru. Hrvatski laburisti-Stranka rada počinju s djelovanjem kako bi svem tom nepoštenju, svem tom lopovluku, svoj toj nepravdi, svem tom siromaštvu, svim tim nejednakostima rekli: DOSTA!

Osnovali smo stranku koja će se ne samo boriti već i IZBORITI za vrijednosti, poštenje, rad i adekvatno vrednovanje rada, za znanje te društvo jednakih mogućnosti.